lunes, 30 de julio de 2012

MISSA I PROCESSÓ DE LES SANTES


El dia 27 de juliol és per a la nostra ciutat, un dels dies més importants. És el dia de la festivitat de les Santes patrones de la ciutat, Juliana i Semproniana, és per això, que la Festa Major ha pres el nom genèric de "Les Santes". I és quan tenen lloc els actes més solemnes i rituals. L'anada a ofici de les comparses i les autoritats a primera hora del matí, i com a acte principal, la Missa de les Santes a Santa Maria, Missa de Glòria (1848) de Mn. Manuel Blanch. 

Aquesta solemne Missa, com és habitual, fou presidida per l'Arquebisbe Metropolità de Barcelona, Luis Martínez Sistach, així com pel bisbe emèrit, Joan Godayol i el rector de la Basílica de Santa María, Mn. Segimón Garcia. A més a més, assistí una representació de tot el clergat de la nostra ciutat a aquesta missa catalogada com a patrimoni d'interès cultural nacional.


Una vegada finalitzada la Missa, és el moment de la Processó amb les relíquies de les Santes. Aquest és el moment de la trobada de les nostres Santes patrones amb la seva ciutat i amb els seus ciutadans; és el moment en el qual els mataronins i les diferents entitats i autoritats que participen activament de les festes de les Santes com són les del nostre consistori, la família Robafaves, la colla castellera dels capgrossos de Mataró (amb el seu pilar d'homenatge), així com el famós ball de l'àguila davant de les relíquies, (que aquest any per motiu del 25è aniversari de la recuperació d'aquesta figura, va realitzar el seu ball dins de la basílica), o altres entitats que també gaudeixen del moment posterior a la Missa de les Santes i s’hi senten orgullosos de les seves Santes Patrones, insígnia de la festa.

Des de fa uns anys, l'administració de les Santes van veure bé el que cada any una entitat vinculada a la ciutat féssin de portadors de les relíquies en aquesta processó. És per això, que aquest any amb motiu del 25è aniversari fundacional de la Germandat de Jesús Captiu i Ntra Sra dels Dolors, vam tenir l'honor de ser nombrats portadors de les relíquies per aquest any 2012. Éssent aquest any també, l'escollit per a recuperar una petita processó que antigament sortia. Aquesta processó s'ha realitzat més breu que l'anterior i va sortir de la Basílica pel fossar Xic, dirigint-se posteriorment pel carrer Beata María, fins a entrar a la plaça de Santa Maria, per rebre allà, els honors de tots els presents, abans d'entrar novament a la Basílica per la seva porta principal.



També van acompanyar, en aquesta recuperada processó, a les relíquies, part del seu important grup patrimonial que ja sortien amb anterioritat i que es troba guardat en el museu de les Santes, aquests ensers han estat 4 dels magnífics estendards que durant moltes dècades acompanyaven a la processó i ara feia molts anys que no es podia gaudir d'ells al carrer.

I per finalitzar, novament donar les gràcies i l'enhorabona a la nostra Germandat i al grup de gairebé una vintena de germans que han participat activament durant tota la missa i en la posterior processó, ja que gràcies a tots podem seguir escrivint grans pàgines en la història de la ciutat amb motiu del nostre XXVè aniversari fundacional.

GLÒRIA A LES SANTES

No hay comentarios: